Finnkampen

kilpasoitantaa maaotteluhengessä

Finnkampen - leikkimielinen Suomi-Ruotsi maaottelu on pedagogista musiikkiteatteria jossa suomalainen ja ruotsalainen mittelevät musiikin keinovaroin Sibeliuksesta Gubben Noahiin ja Porilaisten marssiin päätyen frakeista ulos ponnahtaen verevään pop-rock-mittelöön.

Finnkampen – kilpasoitantaa maaotteluhengessä, syntyi Konserttikeskuksen ja Kalle Chydeniuksen yhteisideasta kun vietettiin Ruotsin suurvallasta irtautumisen 200-vuotisjuhlaa. Esityksen on ohjannut Juulia Tapola. Käsikirjoitus on Tapolan ja työryhmän yhteinen. Kaikki musiikki on voimakaksikko Maija Ruuskasen ja Veera Railion yhdessä koostamaa ja sovittamaa. Finnkampen läpikäy Suomen ja Ruotsin historialliset tapahtumat selkeän karrikoidusti sekä sitoo niitä tunnettuihin musiikillisiin merkkipaaluihin.
Katso video
Takana työryhmällä on tällä hetkellä n. 90 konserttia. On kierretty, Pohjois-Karjalaa, Pohjanmaata, Ruotsin Lappia ja Uuttamaata. Finnkampen-mittelöä on esitetty myös aikuisyleisölle; joulukuussa 2009 kaksikko piipahti Alexander Stubbin isännöimissä ulkoministeripikkujouluissa Stubbin Espoon kodissa. Vieraina olivat Ruotsin, Norjan, Tanskan ja Puolan ulkoministerit.

Palaute Finnkampen-esityksistä on ollut positiivista ja palkitsevaa. Musiikin raja-aitoja ja asenteita rikkova, huumorin ja virtuositeetin keinovaroin iloitteleva Finnkampen on löytänyt yleisönsä n. 11-19 vuotiaista nuorista. Esitys on suunnattu n. 10-vuotiaista ylöspäin sekä erityisesti yläasteikäisille ja lukiolaisille.
Lisäpalautetta on tullut myös kannustavasta asenteesta ruotsin kielen opetukseen. Esityksen ruotsalainen kommunikoi sitkeästi ruotsiksi ja tulee ymmärretyksi. Humoristinen ja positiivinen asenne ruotsiksi kommunikoimiseen on esityksessä tärkeällä sijalla. Esitys on kaksikielinen, mutta yleisön ikäryhmästä riippuen Railio (ruotsalainen) ”tulkkaa” omaa puhettaan suomeksi.
Stacks Image 26